Skydda dina ögon på olika sätt

Ögat är en fantastisk del av vår kropp som hjälper oss att uppleva världen. Människans ögon har en utsatt placering. Även om de skyddas mot vatten samt skräp av ögonlocken och dessutom kan rengöra sig själva med hjälp av tårvätska behöver vi skydda våra ögon i många situationer. Många aktiviteter och förhållanden är potentiellt farliga för ögonen och kan i värsta fall skada synen permanent. I den här texten ska vi gå igenom när det är extra viktigt att vara aktsam med sin syn och vad du rent konkret kan göra för att skydda ögonen.

Ögon måste ofta skyddas med skyddsutrustning

Ögon är känsliga anatomiska organ

För starkt ljus kan skada ögonen! Du har säkert hört att det är riskabelt att stirra rakt in i solen för länge men visste du att det även är farligt att titta på solen under solförmörkelse? Solen kan orsaka permanenta brännskador på näthinnan. Tårvätska hindrar våra ögon från att torka ut men ibland behöver vi tillföra extra vätska i form av ögondroppar. Eller utföra en ögonsköljning för att undvika besvär med skräp som fastnat i ögat. Äldre människor drabbas oftare av torrhet i ögonen än yngre. Det finns flera typer av produkter för ögonen och huden, vilket du kan läsa om på shoptime.se.
Även om ögat innehåller mycket vatten kan kontakt med vätska som inte har samma salthalt som vår tårvätska orsaka stor irritation. Rök och andra irriterande ämnen som vi kommer i kontakt med kan ha samma negativa effekt. I värsta fall påverkas vår förmåga att se ordentligt. Ögon är även känsliga för infektioner som kan spridas via våra händer. Skydda dig genom att inte gnugga dig i ögonen – särskilt inte i förkylningstider. Bärare av kontaktlinser bör iaktta särskild försiktighet eftersom de är mer utsatta i och med hanteringen av linserna.

Hjälpmedel för dig som vill skydda ögonen

Det är vettigt att använda skyddsutrustning när man utför sysslor där man löper riska att skada sina ögon. Svetsglasögon ger inte bara skydd vid svetsning utan kan användas vid solförmörkelser av den som då vill ta en titt mot solen. Enklare former av skyddsglasögon kan hjälpa mot damm vid t.ex. slipning av spacklade väggar. Andra typer av glasögon skyddar ögat mot de risker som höga farter innebär. De som hanterar farliga vätskor under förhållanden där det föreligger risk för stänk bör bära skyddsglasögon.
Du kan även skydda dina ögon i vardagen för att undvika irriterande reflexer, snöblindhet och solljus som är så starkt att du inte ser ordentligt när du t.ex. är ute och kör bil. Vanliga solglasögon ger bra skydd i dessa situationer men du kan också välja att använda någon form av mössa eller annan huvudbonad med skärm. Ögat är känsligt för UV-strålning, välj solglasögon som filtrerar bort det. Simglasögon är ofta mycket enkelt konstruerade men de ger ett effektivt skydd mot vatten när du är ute och simmar.

Skydda ögonen och synen

Ögon hör till kroppens mest sinnrika och komplicerade organ. Ta hand om dem när du befinner dig i sammanhang och situationer som kan innebära extra påfrestningar. Med olika typer av skyddsglasögon undviker du att få in sådant i ögonen som kan skada och irritera dem, som t.ex. starkt solljus. Det som är speciellt med ögonen är att det inte krävs så mycket för att det ska uppstå permanenta skador. Ett enkelt sätt att skydda sig är att inte gå ut utan skydd när solen står som högst på himlen.