Operation som alternativ för glasögon eller linser

Om du lider av närsynthet, brytningsfel eller översynthet finns det möjlighet att genomgå en operation för att korrigera ditt synfel. En operation innebär dock alltid risker, och det är viktigt att veta vad du som patient kan vänta efter ett ingrepp. Funderar du på att operera dina ögon görs ingreppet många gånger med laser. I dag finns flera olika typer av laser, där den vanligaste kallas för fs-lasik. Den varianten är säker och många gånger smärtfri. Dessutom har metoden en kort läkningstid, vilket underlättar för dig som har skola eller arbete att tänka på.

Operation av dina ögon kan vara ett alternativ för dig med synfel

Operation börjar med rådgivning

Om du funderar på en ögonoperation bör du boka in ett rådgivningssamtal med din optiker. Då får du reda på vilken teknik som kan vara aktuell, vilket resultat du kan vänta dig och om du överhuvudtaget kan operera dina ögon. I de fall där laser används måste du vara under 45 år för att få göra ett ingrepp. Syftet med en operation är alltid att resultatet ska bli lika bra som vid glasögon- eller linsanvändning. Strax före, eller i samband med operationen, genomför sedan en läkare ytterligare en undersökning.
När ögonläkaren undersöker dig för en operation fastställs optikerns utlåtande och mätningar som har gjorts av dina ögon. Det är viktigt att du vid undersökningarna får svar på alla dina frågor som du kan tänkas ha och att du känner dig trygg i valet av klinik. Många undrar om det gör ont att operera sina ögon. Själva operationen gör inte ont, eftersom du får lokalbedövning i samband med ingreppet. Den tidigare nämnda fs-lasiken, som är den vanligaste, ger inte heller någon smärta efter operationen. Vid visst linsbyte och implantatoperationer kan du känna smärta ett par dagar efteråt.

Vilka kan operera sig?

Inför en operation ska det alltid göras en individuell bedömning om ett ingrepp kan bli möjligt. Grundförutsättningarna är att du måste vara över 18 år men inte över 45. Ditt synfel måste vara stabilt och du måste ha ett i övrigt friskt öga. Att ha god syn är a och o, och i de fall där optikern eller ögonläkaren anser att en ögonoperation inte kan korrigera ditt synfel på ett tillfredsställande sätt avråds du till en ögonoperation. Andra skäl som väger in är om du är gravid eller ammar.
Förutom laseroperationer kan en ögonoperation även innebära att byta lins, eller att göra ett linsimplantat. Ett linsbyte utförs på dig som är över 45 år, eftersom det är i denna ålder som många drabbas av nedsatt syn på grund av ålder. Linsimplantat är en typ av operation som görs vid stora synfel, eller om du har tunna hornhinnor och därför inte kan genomgå en vanlig laseroperation. Även denna metod ger en snabb återhämtningstid. Själva ingreppet tar omkring en kvart per öga.

Ett allt vanligare alternativ

Allt fler personer väljer att genomgå en operation för att slippa använda glasögon eller linser. Det är viktigt att själva ingreppet är väl genomtänkt och att du har fått god rådgivning innan. Även om det i dag är relativt vanligt finns det alltid risker med en ögonoperation. Du bör känna till både för- och nackdelar innan du fattar ditt beslut. Även kostnaden är en aspekt som bör vägas in. Det är svårt att säga exakt vad en ögonoperation kan komma att kosta, men priset brukar börja på 15 000 kr för ett enkelt ingrepp med laser.