Linser eller glasögon?

Linser syns inte

Har du ett synfel och funderar på om du vill ha linser eller glasögon? De allra flesta som har synfel lider av närsynthet, vilket innebär att man har lätt att se saker på nära håll men svårt att se saker på avstånd. Vid en sådan synskada kan man använda både linser och glasögon, att varva dessa hjälpmedel kan till och med vara bra för ögonen. Vissa situationer gör att man bara kan ha glasögon, till exempel om ditt brytningsfel skulle vara för stort eller för äldre personer med synfel då glasögon helt enkelt är det smidigaste alternativet.

Linser är bekvämt

Linser gör så att ögats synfel korrigeras genom olika slipningstekniker av linsen. Ett närsynt öga innebär att ögat är något utdraget vilket gör att näthinnan kommer långt bort från linsen som gör det svårt att se. När du sätter in din professionellt utvalda lins i ögat kan du se bättre eftersom balansen återkommer till ögats olika delar. Till skillnad från glasögon tar en lins ingen plats utan många upplever detta som ett bekvämare alternativ, inte minst när man sportar och svettas.
Vad du ska välja för att få bukt med ditt synfel är helt upp till dig. Det kan hjälpa att utvärdera din vardag – ägnar du dig åt mycket träning eller sport som gör att glasögonen halkar ned på näsan av svett? Då är linser ett utmärkt alternativ för dig. Om du däremot sitter mycket framför datorn och fokuserar på små detaljer kan det tvärtom vara skönt att ha glasögon eftersom de inte gör att man blir lika torr i ögonen.

Öva in linsen

Många människor får sina synfel redan som barn, det är inget ovanligt. Forskarna vet inte varför folk får synfel, men kanske kan det ha att göra med att människan numera ägnar sig mer åt att titta på skärmar och ta in mycket intryck. Ögats evolution kanske inte har hängt med i förändringarna. Vissa upplever att det är krångligt att sätta in linser och kan till och med tycka att det känns konstigt när de väl är på plats. Men vanligtvis vänjer man sig ganska snabbt.
För att få in din lins på rätt sätt är det viktigt att först och främst tvätta händerna ordentligt, du vill inte ha in några bakterier i ögat. Sedan är det bra att titta uppåt samtidigt som man håller upp ögonlocket med fingret. Lägg in dina linser försiktigt en i taget och blinka några gånger så kommer linsen automatiskt falla på rätt plats av sig själv, det är nämligen uträknat i receptet som din optiker har tagit fram åt dig.

Se bra ut

Medan glasögon kan vara en snygg accessoar i ansiktet är linser någonting som inte märks, såvida man inte kommer riktigt nära. I frågan vad du ska välja för ditt synfel är det bra att tänka på hur din vardag ser ut – vad är det mest praktiska för dig? Det är vanligt att personer med synfel har båda två, som de kan variera sin vardag med. När du väljer att skaffa glasögon kan det vara bra att rådfråga vänner och familj om vilka bågar du passar bäst i.