Hur fungerar solglasögon?

Solglasögon finns i massor av olika stilar, färger och modeller för att alla personlighetstyper ska kunna hitta något som passar. Men visste du att det är en accessoar som går långt tillbaka i tiden? Nu för tiden tänker vi mest på solglasögon som en del av vår outfit. Men det är inte allt. De hjälper dig skydda ögonen från skadliga UV-strålningar, samtidigt som de gör det lättare att se när det är soligt ute. Men hur fungerar det egentligen? Vad är det som gör att solglasögonen kan blockera ute ljuset?

Solglasögon finns i massor av olika färger och modeller

Solglasögon genom tiderna

Solglasögon har funnits i någon variant sedan hundratals år tillbaka i tiden. Inuiter gjorde glasögon av valben, där en liten strimma reducerade mängden ljus som nådde in till ögonen. I 1100-talets Kina hade de en modell som mer liknar den vi ser idag. Glas av polerad kvarts rättade inte till synfel eller förstorade, utan skyddade ögonen från starkt ljus. Glasögonen användes ofta under rättegångar för att domarna skulle kunna dölja sina ansiktsuttryck när de förhörde vittnen. Gradvis började de här glasögonen användas mer och mer.

I västvärlden började optikern James Ayscough experimentera med mörka glas, runt år 1752. Här var syftet att rätta till synfel, inte skydda från solens strålar. Under 1800-talet blev gul- och brunfärgade glas ofta rekommenderade till patienter med syfilis, då ljuskänslighet var ett symptom på sjukdomen. Det var först under 1920-talet som solglasögon började slå igenom ordentligt. Mycket tack vare filmstjärnor som använde dem, både för att skydda ögonen från starkt ljus under inspelningar, men även för att inte bli igenkända ute på stan.

Viktig design och skydd

Solglasögon agerar i första hand som skydd för att göra det lättare att se i starkt solljus. Detta är speciellt viktigt vid exempelvis bilkörning där skarpt ljus lätt kan blända och påverka körningen. Solglasögonens viktigaste uppgift är dock att skydda ögonen mot UV-strålning som kan orsaka långsiktig skada på synen och ögonen. Långvarig exponering utan skydd för dessa strålar kan skada hornhinnan, linsen och ögonlocket. Vid intensiv exponering kan den starka strålningen orsaka problem som exempelvis snöblindhet, starr och ögoncancer.

Solglasögon har olika skydd och funktioner beroende på vilket tillfälle de är avsedda för. Glasögon som är ämnade att ha i molnigt väder eller inomhus har lägre skydd än de som används för till exempel extremsporter utomhus. Solglasögonens glas är oftast gjorda av plast. Under tillverkningen tillsätter man färg för att dämpa ljusgenomsläpp, men det är i själva plastmaterialet UV-skyddet finns. Fotokromatiska glasögon innehåller ett ämne som blir mörkare när det utsätts för solljus. Detta material appliceras som en tunn film som anpassar sig snabbt efter skiftande ljusförhållanden.

Stil och funktion

Solglasögon har en lång historia bakom sig och nästan 1000 år tillbaka i tiden användes en variant av dessa i Kina. Nu för tiden förknippar vi ofta glasögon med mode, en accessoar som följer trender. Faktum är att de har fler funktioner än så. Främst används dem för att stänga ute starkt solljus men dess bästa egenskap är att de skyddar ögonen från skadliga UV-strålar som kan orsaka cancer bland annat. Vid tillverkning av solglasögonen tillsätter man färg till plast- eller glaslinsen som dämpar ljusinsläppet.